FAQ

Vielles vignes je označenie pre vína, pochádzajúce z viníc starších ako 40 rokov, z ktorých vína sú minerálnejšie a komplexnejšie

Fût de chêne = školené v dubových sudoch (6-12 mesiacov)

Grand Cru Goldert = v Alsasku pre označenie jednej z 51 viničných tratí s najlepšími pôdno-klimatickými podmienkami (v tomto prípade Goldert)

Vendanges Tardives doslova je neskorý zber, však v Alsasku označuje dezertné vína z prezretého hrozna, napadnutého botrytickou plesňou a s vysokou koncentráciou prírodných cukrov

Terroir je označenie pre konkrétne pôdno-klimatické podmienky. Je interakciou viacerých faktorov a to pôdy, prostredia, podnebia, ale aj odrody viniča a práce vinohradníka.

Appellation contrôlée / Appellation d´Origine Contrôlée je označenie akosti, ktoré zaručuje pôvod, odrodu viniča a spôsob výroby. V prípade Alsaska sú tri apelácie: jedna pre odrodové vína, druhá pre grand cru (doslova vynikajúca produkcia) a tretia pre Crémant d´Alsace, šumivé víno.


Buket
O bukete sa hovorí spravidla vtedy, keď víno okrem ovocných a rastlinných aróm vo svojej vôni odzrkadľuje aj terroir, ročník, spôsob výroby a vek. Pri bielych vínach môže toto rozšírené aromatické spektrum vykazovať tóny medu, slamy, vanilky, cédrového dreva a minerálov. Pri červených vínach sú to tóny korenín, čokolády, kávy, dymu a predovšetkým rozličné nuansy dreva.


Výber vína

Pri kúpe fľaše vína sa z etikety nedá zistiť, či vinár využil potenciál svojej polohy a pestovaných odrôd viniča vo vinici a v pivnici čo možno najprirodzenejšími metódami. Pri vínach z našej ponuky máte garanciu, že nami osobne vybratí vinári využili tento potenciál svojej polohy a pivničných spracovateľských metód. Obsah fliaš je jedinečný a vína sú za najlepšie ceny, ktoré zohľadňujú, že vinári nevynakladajú neúmerne vysoké náklady na obal, reklamu a distribúciu.

Dobré víno

Víno je vtedy dobré, keď sú jednotlivé prvky – farba, vôňa a chuť – vo vzájomnom súlade.
Dôležitá je aj teplota podávania. Ideálnu teplotu uvádzame pri jednotlivých vínach. V prípade nedodržania správnej teploty podávania sa z vína vytráca to, čím sa dobré víno vyznačuje, teda ovocná aróma a chuť.

Víno a zdravie

Okrem profylaktického účinku pri srdcových ochoreniach sa miernej konzumácii vína pripisuje aj priaznivý vplyv na celkové zdravie, pričom však nejde len o samotné víno, ale aj celkovú charakteristiku mediteránnej kuchyne, ako viac čerstvého ovocia a zeleniny, syra, menej mlieka, masla a slaniny, ale zato viac olivového oleja. Víno je zdravšie piť k jedlám, nie na prázdny žalúdok. Červené víno obsahuje viac fenolov, ktoré sa nachádzajú v šupke. Pri výrobe červeného vína, presnejšie počas kvasenia rmutu, sú šupky a dužina v kontakte s muštom. V tejto fáze prechádzajú polyfenoly do muštu. Polyfenoly majú ochranné účinky na kapilárne cievy a zabraňujú aj tvorbe krvných zrazenín. Proces lisovania je pri bielom víne rýchlejší a aj kontakt šupky s muštom je kratší.

Upozorňujeme, že mladistvým do 18 rokov je predaj alkoholu zakázaný.