Alsaská vínna cesta sa kľukatí v dĺžke viac ako 100 kilometrov a pásme širokom 2 až 15 kilometrov od Marlenheimu na severe, po Thann na juhu, medzi kopcami posiatymi vinohradmi s južnou expozíciou na úpätí zalesnených svahov pohoria Vosges (Vogézy) a údoliami, vytvorenými riekou Rýn. Jej trasa je skutočným potešením pre oko: zvlnené tvary viníc, niekedy strmé, sa striedajú so zakvitnutými dedinami, pretkanými úzkymi uličkami s nenapodobiteľnými fasádami domov. Srdcom vinárskeho regiónu je Colmar s bohatou históriou a tradíciami. Tradičné Winstube - prívetivé pivnice, vypovedajú v každom okamihu o láske k vínu.
Alsasko je svojimi vinohradníckymi tradíciami akýmsi technologickým a duchovným kompromisom Nemcov a Francúzov. Zoznámiť sa tu môžeme predovšetkým s bielymi odrodami ako Sylvaner, Riesling, Pinot Blanc, Muscat d´Alsace (veľmi aromatický a suchý druh muškátu), Pinot Gris a stretneme sa tu taktiež s jediným predstaviteľom červených odrôd – Pinot Noir s chuťou čerešní (Otrott). Avšak alsaským vínam velí Gewürztraminer s bohatými arómami a korenistou chuťou.
Milovníci vína vedia rozpoznať Alsaské vína. Apelácie kontrolovaného pôvodu, pridelené Národným inštitútom pre Apelácie pôvodu (INAO), osvedčujú ich pôvod a geografickú lokalitu výroby. Viac ako ochranná značka, tieto znaky uznania tvoria záruku autentickosti, ktorá je ešte podčiarknutá povinnosťou fľaškovania Alsaských vín v ich regióne.
V Alsasku sú vína rozdelené do troch základných kategórií:
Vineta obvykle udáva názov príslušnej odrody a môže takisto obsahovať názov značky alebo prívlastok «Edelzwicker» alebo «Gentil» pre asambláž viacerých bielych odrôd. Môžu sa na nej nachádzať doplnkové geografické názvy (lokality, trate, obce, ...).
Je prideľovaná vínam, zodpovedajúcim viacerým kritériám kvality: prísne vymedzenie terroir (pôdno-klimatické podmienky), obmedzenejšie výnosy, špecifické pravidlá vedenia viniča, minimálny obsah prírodného cukru, degustácie pre získanie osvedčenia. Vineta vždy uvádza odrodu viniča, ročník a jednu z päťdesiat jeden lokalít. Spomedzi alsaských odrôd sú prípustné iba Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris a Muscat.
Apelácia Alsace Grand Cru je zasvätená vyvolenému terroir, ktorý poskytuje vína s výraznou expresívnosťou a osobitou autentickosťou. V súčasnosti je v Alsasku 51 lokalít s priznanou apeláciou Grand cru. Niekoľko príkladov Grand Cru – Schlossberg, Brand, Rangen, Kirchberg de Barr, Kanzlerberg, Steinert, Goldert...
Je korunou alsaských perlivých vín, živých a delikátnych, vyrobených tradičnou metódou hlavne z Pinot blanc, ale tiež aj z Pinot gris, Pinot noir, Rieslingu a Chardonnay. Tieto vína dnes vedú medzi francúzskymi cremantami. Crémant rosé, ktoré je zriedkavejšie, pochádza z jedinej červenej odrody Pinot Noir.
Počas najlepších rokov, niektoré AOC Alsace alebo Alsaces Grands Crus môžu byť doplnené dvoma prívlastkami : „Vendanges Tardives“ alebo „Sélection de Grains Nobles“. Sladkosť týchto lahodných likérových vín je výlučne prírodná.
Vendanges tardives – v preklade neskorý zber
Pochádza z rovnakých odrôd ako tých, ktoré sú prípustné pre Grands Crus, ktoré sú zbierané prezreté, veľmi často niekoľko týždňov po začatí oberačiek, s aromatickým charakterom, ku ktorému sa pridáva výrazná koncentrácia a rozvoj ušľachtilej plesne (Botrytis Cinerea).
Sélections de Grains nobles – v preklade bobuľový výber
Sú získavané postupným triedením bobúľ napadnutých ušľachtilou plesňou. Koncentrácia dáva odrode diskrétnejšiu identitu so silnou komplexnosťou a mimoriadnou dĺžkou dochuti. Tu sa dosahujú skutočné umelecké diela prírody.
05h00 Odchod autobusu z Bratislavy cez Rakúsko a Nemecko do Colmaru ( 1000 km, cca 13.hodín)
12h30 obed po ceste
13h00 Pokračovanie v ceste do Colmaru/Gueberschwihr
19h00 Príchod do Colmaru/Gueberschwihru na ubytovanie u vinára Schneidera- aperitív
19h30 Večera v reštaurácii Au Petit Pfaffenheim – regionálna kuchyňa
08h00 Raňajky
08h30 Odchod na prehliadku jednej z najkrajších dedín vo Francúzsku Riquewihru
09h00 prehliadka Riquewihru
10h00 návšteva a degustácia vo vinárstve Dopff le moulin v Riquewihre
11h30 Odchod do Colmaru – centra alsaského vinárskeho
12h00 krátka prehliadka historického centra Colmaru
13h00 obed v reštaurácii Bartholdi Colmar s tradičnou alsaskou špecialitou Choucroute
14h30 prehliadka vinárskych dedín na vinárskej ceste La route des grands crus
16h00 návšteva a degustácia vo vinárstve Schneider v Gueberschwihre
19h00 Odchod na večeru v reštaurácii Belle vue v Gueberschwihre
08h00 Raňajky
08h30 odchod do Ammerschwihru
09h30 návšteva a degustácia vo vinárstve J.B.Adam v Ammerschwihre
11h00 odchod na návštevu syrárne Grange d´orge Haxaire v Lapoutroie
– prehliadka výrobne a degustácia alsaského syru Munster + gewurztraminer
12h30 Piknik vedľa vinohradov – syry, paštéty, údeniny, bageta a víno - Kaysersberg
13h30 Prehliadka mestečka Kaysersberg
14h00 Prehliadka a degustácia vo vinárstve Salzmann-Thomann v Kaysersbergu
16h00 Návrat do Gueberschwihru
18h30 Aperitív vo vinárstve Schneider
19h00 Večera v reštaurácii Taverne médievale v Gueberschwihre – regionálna kuchyňa
08h00 Raňajky
08h15 Odchod z ubytovania do dediny Hunawihr
09h00 Krátka prehliadka Hunawihru
09h30 Degustácia v jednej z najlepších alsaských družstevných pivníc Cave de Hunawihr
11h00 Odchod do Otrottu – Mont Saint Odile – prehliadka kláštora patrónky Alsaska.
12h30 obed v Sále pútnikov v kláštore.
13h00 prehliadka interiérov a exteriérov kláštora s panorámou, prechádzka po krížovej ceste pri Paenskom múre
15h00 degustácia vo vinárstve Fritz-Schmitt v Otrotte
17h00 ubytovanie v Hotel Hostellerie La Diligence v Obernai
19h00 večera v Restaurant la Halle au blés v blízkosti hotela Obernai
07h00 raňajky
07h30 odchod z hotela do Štrasburgu na ranný trh (30 km cca 0,5 hodiny)
08h15 Štrasburg návšteva ranného trhu, prehliadka Katedrály, historickej štvrte Petit France
11h00 Odchod zo Štrasburgu do Bratislavy (900 km cca 11 hodín)
12h30 Obed po ceste
23h00 Príchod do Bratislavy
Záväznú cenovú ponuku Vám zašleme po spresnení počtu osôb, spôsobu dopravy, typu ubytovanie a stravovania.