tradition
Už na pohľad nás zaujme jeho zlatisto žltá až jantárová farba. Vôňa nie je veľmi výrazná, zato s veľkou aromatickou komplexnosťou. Vo vôni prevažujú jeho charakteristické dymové stopy, arómy podhubia, spálenej révy, machu, hríbov, sušeného ovocia, marhúľ, medu, včelieho vosku a perníku. Aby bolo možné úplne oceniť jeho komplexnosť, je vhodné ho krátko pred podaním naliať do karafy. V chuti je noblesné a obdivuhodne zaguľatené, niekedy ide až do mierneho prebytku cukornatosti, ale tá je vždy podporená peknou sviežosťou. Jeho atraktívnosť spočíva v rovnováhe jeho mohutnosti. Jeho silná osobitosť ho predurčuje podávať ho k chuťovo bohatým jedlám. Najčastejšie doprevádza jedlá z diviny, teľaciny, hydiny, špeciálne s chuťovo výraznými omáčkami, ktoré sú tradične vyhradené pre červené vína. Veľmi dobre sa hodí k sladko/slaným kombináciám jedál a k fois gras. Jeho kvality ho predurčujú aj k podávaniu ako aperitív.